Ogulin

Ogulin - zavičaj bajke...

Na prijelazu iz Gorskog kotara u Liku, podno planine Klek, smjestio se pitoreskni grad Ogulin. Zanimljiva pozicija na karti podarila je ovom gradu veliku svestranost čitavog niza sadržaja.
Vrhove Kleka već godinama osvajaju planinari i alpinisti, a njegove padine često su odredište botaničara, putopisaca i svih ljubitelja prirode. Planina čudesnog oblika i visine 1181 m djeluje nekako posebno mistično, čemu u prilog idu brojni mitovi i legende vezane za njene strmine.

 

U blizini se nalazi Bjelolasica te Bijele i Samarske stijene zanimljive skijašima, planinarima i izletnicima. Na drugu stranu grada Ogulina od Kleka se za oko 1 sat vožnje može doći do, danas svjetski popularnog, Nacionalnog parka Plitvička jezera.

 

Ogulinom protječu rijeke Mrežnica i Dobra, od kojih posljednja ponire u Đulinom ponoru koji se sa spiljom Medvedicom nastavlja u najduži speleološki objekt Hrvatske. Osim istraživača i speleologa, zbog njegovih rijeka Ogulin posjećuju ribiči i veslači. Omiljena je to destinacija mnogih rekreativaca – plivača, šetača i biciklista. Pregradnjom Mrežnice nastalo je jezero Sabljaci, jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj gdje se održavaju veslačke regate.

 

Prirodne posebnosti koje uključuju bistre riječne tokove, zelene površine i svjež planinski zrak nisu jedino što izdvaja ovaj grad od ostalih hrvatskih urbanih središta. Prirodna bogatstva ovdje udružuju snage s iznimno bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem.

U bajkovitom ogulinskom kraju postoji djelić čarolije za svakoga; pronađite upravo onaj koji pripada samo vama.

Utemeljenje grada Ogulina vezano je uz Bernardina Frankopana, najslavnijeg hrvatskog plemića, o čemu svjedoči Frankopanski kaštel (Frankopanska kula) gdje je smješten Zavičajni muzej. Grad se također može pohvaliti Frankopanskom gardom nastalom 30. svibnja 2004. godine.

 

Ogulin je najistaknutije središte bajki, mitova i legendi u Hrvatskoj. ”Priče iz davnina” i čudesan svijet bajkovitih bića otkrila nam je i približila najpoznatija hrvatska autorica bajki Ivana Brlić Mažuranić. Ovu književnicu su zbog njenih književnih uspješnica prozvali “Hrvatski Andersen”. Mnogi je zovu i “Kraljicom hrvatske priče”, a jedina je od naših književnica koja je čak dvaput predložena za Nobelovu nagradu za književnost.

 

U čast liku i djelu ove velike hrvatske književnice, u prosincu 2013. otvoren je multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Svake godine, u lipnju se održava Ogulinski festival bajke. Djela Ivane Brlić Mažuranić tako i danas žive u Ogulinu i donose radost u srca brojnih posjetitelja.

 

Odlučite li i sami posjetiti svestrani grad Ogulin – nećete požaliti.

Izvor fotografija: http://www.tz-grada-ogulina.hr/

Copyrights © 2015. Madig Mrežnica d.o.o.